De zin en onzin van live video streaming voor B2B

Colin HinkBy Colin Hink
  • Published on June 26, 2017

Wat maakt een bedrijf succesvol? In essentie: effectieve communicatie. Het is de bloedstroom van een goed lopend bedrijf. Mits je ‘goed’ communiceert met je personeel, klanten, stakeholders, aandeelhouders, etc. kun je je bedrijf tot grote hoogte stuwen. Nu de technologie dat mogelijk maakt is het ook niet gek dat video een essentieel communicatiemiddel is geworden. Een paar interessante statistieken:

  • 96% van de respondenten van een onderzoek van onderzoeksbureau Kaltura geven aan dat video de communicatie verbetert.
  • 94 % van diezelfde groep is van mening dat video geografisch verspreide teams helpt om beter met elkaar samen te werken.
  • 96 % van de respondenten vindt dat het gebruik van online video hen helpt bij het verlenen van bedrijfstrainingen.
  • 92 % vindt video vooral belangrijk voor de externe communicatie: video maakt corporate communicatie persoonlijker en overtuigender.

Deze statistieken bewijzen het nut en noodzaak van live video streaming in een B2B omgeving. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Trainingen, HR en product presentaties
Team-communicatie is met 67% de meest populaire gebruiksvorm van live video voor intern gebruik. Live video streaming verhoogt de verbondenheid van werknemers met de missie en visie van het bedrijf. Het gebrek hieraan, te meten aan het niveau van productiviteit, kost het bedrijfsleven jaarlijks in de VS alleen al ongeveer $500 miljard. Het gebruik van live video streaming is een bewezen effectieve methode voor het geven van trainingen, het onboarden van nieuw personeel en het interactief demonstreren en bespreken van product presentaties. Zo hebben bedrijven als Microsoft daar flink in geïnvesteerd met flinke besparingen als gevolg.


Corporate communicatie
Door de digitale revolutie is de snelheid waarmee een bedrijf in een publieke discussie de hemel in geprezen of afgefakkeld wordt exponentieel gestegen. Met als resultaat dat de communicatieafdeling van nu volledig veranderd is vergeleken met die van 10 jaar terug. De snelheid, de kanalen, tools en methoden. Alles is anders. De nieuwe leidende principes zijn: menselijk, authentiek en transparant. Het is daarom niet voor niets, dat maar liefst 66% van de respondenten van het Kaltura onderzoek live video als een bijzonder geschikt medium zien voor corporate communicatie. “In het nieuwe model werkt de afdeling communicatie ook mee om het bedrijf te laten groeien”, zegt Leslie McGibbon, communicatiedirecteur bij Akzo Nobel, eind vorig jaar in een FD-artikel. “Met het maken van videofilmpjes en andere content om consumenten te inspireren werkt de communicatieafdeling volgens hem vaak nauw samen met de afdeling marketing.” Met live video kunnen merken met hun klanten in een meer authentieke, directe en spontane manier communiceren.

Evenementen
Met 60% is het live streamen van evenementen georganiseerd door bedrijven ook zeer populair. Bedrijfsevenementen, groot of klein, groeien gestaag volgens Amerikaans onderzoek. In de VS groeit deze industrie met 44% tot 2020. Ook hier is het direct, persoonlijk, authentiek en spontaan kunnen communiceren met consumenten belangrijk voor bedrijven. Het live streamen van evenementen draagt bij aan branding en word-of-mouth. Een interessant bewezen bijkomend effect is dat het in positieve zin bijdraagt aan je lijstje van hot leads voor volgende events. Uit onderzoek van van Digitell blijkt namelijk dat 30% van de mensen die een live verslag van een evenement bekijken het jaar daarop het evenement fysiek bezoeken.

Gunfactor creëren
Iedereen die een tijd meeloopt in de zakelijke wereld weet dat zakendoen om het creëren en behouden van goede relaties gaat. Cetris paribus wordt een opdracht je gegund of doe je zelf zaken met partijen waar je een goede relatie mee hebt. Het live streamen van behind-the-scenes sessie is een methode om een gunfactor te creëren. Omdat het je merk persoonlijk, authentiek en menselijk maakt.

Vraag & Antwoord
Zogeheten Q&A-sessies zijn een bijzonder effectieve methode om direct contact te krijgen met klanten. Onder andere door ze te horen en gehoord te laten voelen en te leren op welke vlakken de bedrijfsvoering beter kan.

Product lancering
Nieuwe product lanceringen zijn zeer belangrijk voor de groei van bedrijven. Hiervoor aandacht creëren is cruciaal. Je wilt immers je producten verkopen. Alleen zijn product lanceringen voor de media vaak niet interessant. Hoe vaak hebben we wel niet gehoord dat een product lancering geen nieuwswaarde heeft. Het livestreamen van product lanceringen is een bijzonder geschikte methode voor productlanceringen. Je kunt namelijk naar een climax toe werken en daarmee je eigen nieuws creëren.  Als je het ook nog leuk brengt zou het zomaar kunnen zijn dat diezelfde media die je eerst hebben afgewezen, toch over je nieuwe product gaan berichten.

En de onzin van live streaming? Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien wordt live video streaming voor vele doeleinden gebruikt in de B2B omgeving. Maar het is geen panacee. Zo is, volgens het onderzoek van Kaltura, on-demand video geschikter voor recruiting en customer support.

Did you find this post useful? Share with