De marketing guru’s hebben het fout: live video verhoogt niet de engagement

Colin HinkBy Colin Hink
  • Published on August 17, 2017

Een product lancering, conferentie, hackathon, meetup of simpelweg een bedrijfsfeestje. Er zijn veel soorten evenementen die bedrijven jaarlijks organiseren om hun merkbekendheid te vergroten en leads te genereren. De trend nu is om jouw event ook live te streamen. Maar waarom zou je dit willen doen? Live video streamen om het live video streamen is niet een goed argument. In deze blogpost sommen we een aantal redenen op die live video streamen van jouw evenement aantrekkelijk maakt. We zijn benieuwd wat jouw afwegingen zijn om wel of niet te gaan live streamen met video.

Bereik
Dit is een no-brainer, maar toch vermeldenswaardig. Door een video live te streamen verhoog je het totaal aantal bezoekers naar jouw event, door naast fysieke bezoekers ook virtuele bezoekers aan te trekken.

Van virtueel naar fysiek 
Live video streaming verhoogt inderdaad ook het aantal fysieke bezoekers. Hoe? Uit onderzoek blijkt dat 30% van de bezoekers die eerder jouw live video stream hebben bekeken de editie daarop fysiek bezoekt.

Bespaar kosten
Grote bedrijven organiseren enkele keren per jaar een samenkomst van verschillende afdelingen. Dit betekent vaak het invliegen van tientallen of honderden personeelsleden naar één locatie. Je kunt de hoge kosten daarvan enigszins voorstellen. Bij Ubideo geloven we dat het samenkomen van collega’s een must is. En juist daarom zou het samenkomen van collega’s op afstand niet beperkt moet worden tot een of twee keer per jaar. Hoe zou het zijn om deze bijeenkomsten aan te vullen met meetings door middel van live video streaming? Op jouw eigen privékanaal.

Live video is lange termijn marketing
Veel organisaties maken een opname van hun evenement en gebruiken het vervolgens voor marketingdoeleinden. Dit is een best practice. Met live streaming kun je het bereik van jouw event vergroten door virtuele bezoekers te generen, alsmede het werken aan de long-tail van jouw marketingmodel door deze livestreams op te slaan, te editen en te hergebruiken. Overigens bieden niet alle live video streaming oplossingen op de markt – zoals Facebook Live – deze mogelijk. Ubideo wel!

Vergroten betrokkenheid
Dit is een engagement argument. Je denkt vast: dit hoor ik altijd. Dat klopt. Maar vele engagement-argumenten over live video streaming missen een belangrijk punt. Namelijk dat live streaming an sich niet engagement verhogend is. De technologie kan gezien worden als onafhankelijk middel. Als je betrokken klanten wilt genereren, moet je je als merk of bedrijf eerst betrokken opstellen naar de klant toe. Geïnteresseerd zijn in jouw klanten, tonen dat je ze hoort en kunt luisteren, hun uitdagingen (bij het gebruiken van je product) begrijpt, en bereid bent daar wat aan te doen. Net zoals in de fysieke wereld. En wat is dan de toegevoegde waarde van live video streaming? Met live video kun je een onbegrensd aantal bezoekers bereiken. Probeer maar eens 1000 of 10.000 bezoekers op één locatie te krijgen. Live video kan op deze manier effectief ingezet worden om jouw bedrijf sympathiek en empatisch te laten overkomen. Start bijvoorbeeld eens een live Q&A waar klanten in realtime in dialoog kunnen gaan met een persoon achter de schermen.

Did you find this post useful? Share with