Met live video gaat het om het gevoel ‘erbij willen zijn’

By Benjamin Buth
  • Published on September 7, 2017

In ons vorige blogpost gaven we aan dat live video streamen niet een doel op zich is. Het vergroten van je bereik, betrokkenheid, het besparen van kosten of een live stream zien als een leadgenerator voor toekomstige evenementen is dat wel. Het kunnen allemaal redenen zijn om een live video stream te organiseren. Maar hoe doe je dat? Het live streamen van een evenement is altijd spannend. Er zijn vele variabelen die allemaal op het juiste moment goed samen moeten komen om het evenement een succes te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Waar moet je op letten en wat is belangrijk als je gaat live video streamen. Om deze vragen te beantwoorden zijn we aan tafel gaan zitten met onze live video streaming expert Jesse Tol. Jesse is sinds het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling binnen Ubideo. Hij heeft het live verslag van meer dan 60 events geleid. Zo heeft hij onder meer de live video stream van SAIL, Tour de France, Startup Friday, Sportevenementen, Stratos Rocket Lancering en de Nuon Solar Race op zijn naam staan.

Wat is je #1 prioriteit bij het uitvoeren van een live stream productie voor Ubideo?

“Het belangrijkste bij het uitvoeren van een live stream, is de voorbereiding. In de voorbereiding is het absoluut noodzakelijk om een format uit te schrijven. Beantwoord daarin de volgende vragen: wie, wat, waar, waarom, hoe? Vanuit deze vragen heb je een concrete invulling van de live productie. Deze aanpak biedt je ook de mogelijkheid om de problemen/risico’s te signaleren. Je kunt dan voorzorgsmaatregelen nemen om deze mogelijk problemen te voorkomen. Goed beslagen ten ijs gaan is de basis van een goede live productie.”

Wat is het moeilijkste als het aankomt op het organiseren van een succesvol live video event?
“Het gereed maken van alle technische aspecten – bij live video streaming ben je afhankelijk van technische factoren. Deze moeten getest worden om te kunnen vertrouwen op de techniek op het moment suprême. Bij een aantal producties heeft de techniek mij in de steek gelaten, waardoor de kijker letterlijk geen beeld had. Oorzaak? De menselijke factor! Het is namelijk essentieel om de juiste, kwalitatieve technische tools in te zetten zodat je op het moment dat je live gaat je er ook op kunt vertrouwen. Hoe? Door met je live video streaming tool leverancier hierover advies in te winnen. Bij Ubideo kun je sparren over de techniek die minimaal nodig is en deze daadwerkelijk uitgebreid te testen.”

Wat vind je de meest verassende misvatting als het aankomt op het organiseren van live video streaming?

“Live streaming moet aan dezelfde eisen voldoen als video. Een live video campagne realiseren is iets heel anders dan video. Zoals zojuist aangegeven is bij live streaming campagnes voorbereiding essentieel. Bij video is alles van te voren gescript en wordt er achteraf ook nog gesleuteld aan het beeldmateriaal. Bij livevideo is er altijd een element van serendipiteit, wat de campagne bij vlagen authentiek maakt. Daarnaast hebben de vele live video streaming campagnes die ik heb geleid mij doen beseffen dat de crux van goede live streaming campagne het gevoel van ‘erbij willen zijn’ is. Dit betekent dat het evenement voor de desbetreffende kijker relevant, authentiek en urgent moet zijn.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Een voorbeeld is de Stratos II lancering van de TU Delft die we gelivestreamed hebben met Ubideo. Als je nu naar de beelden van de lancering kijkt dan is dat nog steeds bijzonder. Maar het live beleven van die lancering had iets magisch. Dat is wat ik bedoel met ‘erbij willen zijn.’ Het bijzondere is dat dit voor iedereen iets anders kan zijn. Zo kijken bijzonder veel mensen naar de live streams van startup events, zoals The Next Web Conference of The WebSummit. De goedbezochte live stream van Startup Friday is door Ubideo verzorgt. Of honderdduizenden mensen die 20 minuten lang kijken naar een live stream hoe een hamburger in een Tiny Kitchen gemaakt worden. De kijker bepaalt dat hij er bij wil zijn.”

Wat vinden klanten het meeste waardevolle aan het live streamen van hun evenementen?

“Ik denk dat ze het meest waardevolle voor hen is het gevoel te geven dat ze op de hoogte zijn van het laatste nieuws. High level kun je zeggen dat onze klanten zoals TMG precies aanbieden waar hun klanten om vragen met behulp van live video streaming. In dit specifieke geval is dat altijd op de hoogte blijven.”

Hoe help je klanten succes te meten?

“Het aantal views van een live stream is in medialand een algemene meeteenheid. Soms zie je dat een live kijker van een evenement bij een latere editie een fysieke bezoeker wordt. Een live kijker kun je dan in wezen als een lead beschouwen. Naast dit soort metrieken beoordelen onze klant vaak de live video stream op inhoud. Is bijvoorbeeld ‘de boodschap’ goed overgekomen via de live stream?”

Wat is je top 3 advies voor organisaties die voor het eerst een evenement gaan live streamen?
“Mijn eerste advies is: focus niet alleen op de inhoud. Een succesvolle live video streaming campagne staat of valt met een goede internetverbinding. Je kunt een inhoudelijk perfect format hebben opgesteld, maar als het internet slecht is zal de live productie niet goed zichtbaar zijn voor de kijker waardoor het geen waarde levert. Maak ten tweede de live productie niet te complex. Klanten willen vaak bij een live producties oneindig veel camera’s en opties toevoegen aan de stream, wat heel veel extra kosten, tijd en stress met zich mee brengt. Advies is daarom te inventariseren wat minimaal nodig is om een goede live productie te realiseren. Hier vanuit kun je overwegen specifieke opties toe te voegen die daadwerkelijk waarde toevoegen. En als laatste, voeg logo’s en andere overlays toe aan je live productie. Kijkers hebben behoefte aan context als zij kijken naar een live stream. Veel streams op Facebook hebben geen logo’s en/of overlays waardoor het vaak tientallen seconden duurt voordat je er achter bent waar je naar aan het kijken bent. Een simpele overlay met ‘live vanuit …. ‘ verhoogt de kwaliteit van de live productie, omdat de relevantie sneller duidelijk wordt.”

Did you find this post useful? Share with