Live erbij willen zijn is populairder dan Trump

Colin HinkBy Colin Hink
  • Published on September 11, 2017

Je kunt het eens of oneens zijn met het beleid en de Twitter-tirades van de huidige president van de Verenigde Staten. Een ding is zeker, hij weet de boel op te schudden én hij heeft tot nu toe het best bekeken live gestreamde event op zijn conto geschreven.

De inauguratie van Trump op 20 januari 2017 is namelijk het grootste live nieuws event dat onze vrienden van Akamai ooit gehost hebben. De discussie of de inauguratue van Trump het hoogste bezoekersaantal had op National Mall in Washington DC is nog steeds gaande. Op het hoogtepunt piekte het live online evenement met 8.7 TBps en 4.6 miljoen congruente kijkers. Ter vergelijking: de inauguratie van Barack Obama had maar 1.1 TBps. Hoe kan dit? De meest voor de hand liggende conclusie zou kunnen zijn dat Trump populairder is dan Obama. Maar dat zou te kort door de bocht zijn.

De wereld is in de afgelopen acht jaar drastisch veranderd, ten faveure van live videostreaming. Tegenwoordig is HD video streamen meer gemeengoed geworden. Bijna iedereen heeft smartphones en 4G maakt al bijna plaats voor 5G connectiviteit.  De gemiddelde internetsnelheid in 2009 was 4.1Mbps. In 2016 was het gestegen naar maar liefst 15 Mbps.

Met andere woorden: het live streamen en consumeren van live video content is populairder dan ooit. 

Dit geldt niet alleen voor zulke bijzondere momenten in de geschiedenis, zoals de inauguratie van een Amerikaanse president. In 2016 had bijvoorbeeld het event van Salesforce, Dreamforce, 6.1 miljoen live kijkers en 6 miljoen kijkers die de video later on demand bekeken. Terwijl het evenement ‘slechts’ 166.000 fysieke bezoekers had. De live stream zorgde er met andere woorden voor dat 75 keer meer mensen kennis maakten met het merk Salesforce, de mensen achter het bedrijf, hun verhaal en de producten en diensten.

Deze cijfers liegen er niet om als het aankomt op de businesswaarde voor live video. Daar komt bovenop dat de trend die de afgelopen jaren is ingezet naar meer video nog lang niet over is. Cisco heeft uitgerekend dat 79% van het mobiele verkeer in 2020 video zal betreffen. Video in een email leidt tot een toename van 200-300% in CTR. Video op een landingspagina levert een conversieverhoging van 80% op.

  • Live video is aantrekkelijker voor je publiek als merk: 80 % wil liever live video van een merk zien dan een blog te lezen. En 82% prefereert live video van een merk boven een social media post.
  • Uit onderzoek van Digitell blijkt dat 30% van de mensen die een live verslag van een evenement bekijken, de volgende editie van het evenement fysiek bezoeken.
  • Video op de social media zorgt voor 1200% meer shares dan een afbeelding met begeleidende tekst.
  • Facebook rapporteerde dat gebruikers 3x meer tijd doorbrengen met het kijken naar een live video en daarop 10x meer commentaar geven.

Bijzonder interessant voor de zakelijke omgeving is dat live video streaming ook kan worden ingezet voor het verzamelen van leads door bezoekers te vragen zich in te schrijven. Mocht jij of je manager nog niet uit zijn over de nut en noodzaak van live video streamen, dan kunnen de volgende statistieken je misschien helpen om hem of haar op andere gedachten te brengen. Uit een recente studie van Kaltura blijkt dat:

  • 96% van de respondenten vindt dat video de communicatie verbetert.
  • 94 % van mening is dat het geografisch verspreide teams helpt om beter met elkaar samen te werken. 
  • 96 % van de respondenten vindt dat het gebruik van online video hen helpt bij het verlenen van bedrijfstrainingen.
  • 92 % vindt video vooral belangrijk voor de communicatie extern: video maakt corporate communicatie persoonlijker en overtuigender.
Did you find this post useful? Share with