Het heilige geloof van Facebook-baas Zuckerberg in live video

Colin HinkBy Colin Hink
 • Published on October 3, 2017

In 2012 kocht Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van Facebook, de fotodienst Instagram over voor 1 miljard dollar. Twee jaar later kocht Facebook Oculus VR van de toen 19-jarige oprichter Lucky Palmer voor 2 miljard. Berichtendienst WhatsApp werd later gekocht voor maar liefst 19 miljard dollar.

Zuckerberg is iemand die met een blik op de toekomst zijn bedrijf leidt. Gezien de investeringen van het bedrijf durven zij ook de portemonnee daarvoor te trekken.

Het bedrijf dat Zuckerberg ooit op zijn studentenkamer begon is nu uitgegroeid tot spreekwoordelijk het grootste land ter wereld, gekeken naar het aantal gebruikers op het platform. Facebook heeft 1.94 miljard gebruikers en de marktwaarde van het bedrijf is €445 miljard. Dat is bijna twee keer de marktwaarde van oliemaatschappij Shell.

De conclusie dat Zuckerberg het een en ander afweet van het bouwen van een succesvol bedrijf is dan niet geheel misplaatst. Het is om daarom raadzaam om na te gaan waarom Zuckerberg zo zwaar inzet op Live Video.  Op 6 april 2016 heeft Zuckerberg Facebook Live gelanceerd, en de resultaten liegen er niet om. Het bedrijf heeft aanzienlijk betere resultaten geboekt op de volgende gebieden:

 • Video’s worden op Facebook 5x langer bekeken dan afbeeldingen. Live video wordt 3x langer bekeken dan gewone video’s.
 • In slechts drie maanden na de lancering van Facebook Live ging het aantal views van video van 4,3 miljard naar 6,8 miljard views.
 • 500 miljoen mensen kijken dagelijks naar video’s op Facebook.

De man die zegt ‘geobsedeerd’ te zijn door live video heeft dus voldoende reden om daar veel geld en mankracht op in te zetten. En de bovenstaande cijfers bewijzen zijn gelijk. De vraag is natuurlijk: hoe kun jij gebruik maken van de kracht van live video? Eén ding is duidelijk: het is zakelijk een must om met live video aan de slag te gaan. Het alternatief is dat je anders inlevert aan relevantie en voorbij wordt gestreefd door concurrenten.  Ja, wij zijn partijdig als het gaat om live streaming, maar ook wij zouden niet actief zijn met live video als het niet de toekomst zou zijn en en het geen solide business case op zou leveren. Laat je hieronder overtuigen door dé man van live video en multimiljardair Mark Zuckerberg himself.

Het internet gaat van tekst naar foto naar video
In Zuckerberg’s eigen woorden: “10 jaar geleden was de meeste content op het internet tekst. Daar kwamen later foto’s bij. Video is de positie van tekst en foto’s snel aan het overnemen.” Op het Mobile World Congress in Barcelona vorig jaar zei Zuckerberg: “Ik denk dat we in enkele jaren naar een wereld gaan waarin het overgrote deel van content dat online geconsumeerd wordt video zal zijn.”

Zuckerberg is hierin niet alleen. Cisco VNI voorspelt dat het totale internetverkeer in 2020, dus over slechts 2,5 jaar, voor 79% uit video zal bestaan. Met andere woorden, een ontwikkeling die ieder vooruitdenkende ondernemer of manager niet kan negeren.

Live video is echt en eigen
Het directe en echte, rauwe van live video is juist een groot pluspunt, in tegenstelling tot wat veel zakelijke partijen denken. Een veel gehoorde mening is dat live video kijkers zou afstoten als het er niet gelikt uitziet. Het tegenovergestelde is waar: live video’s geven de kijker namelijk het gevoel dat hij deel uitmaakt van een gebeurtenis die op dat moment plaatsvindt. Het is een manier om openlijk en in realtime te communiceren met klanten, werknemers en partners. Zet het bijvoorbeeld eens in bij productpresentaties, aankondigingen, ‘behind the scenes’, reportages, etc.

Live video is een persoonlijk gesprek op afstand
Letterlijk. De dagen dat je meerdere technici nodig had om een live productie of een video conference call op te starten liggen gelukkig achter ons. Een persoonlijk gesprek op afstand kan nu ook via Facebook Live, YouTube Live of via je eigen open of gesloten live omgeving op Ubideo. Een op het eerste gezicht legitieme kanttekening bij live video is dat de kwaliteit minder is ten opzichte van hetgeen wat productieteams leveren voor vaak duizenden euro’s per dag. Zuckerberg heeft daar een interessante mening over: “Omdat live video streaming live is, kan het niet gecureerd worden. En juist dat echte, gebrekkige, hakerige, maakt dat het echt overkomt. Dat is de grote kracht van live video.” Het maakt dat het vertrouwen in een merk toeneemt bij mensen, omdat ze zien en weten dat ze niet voor de gek gehouden worden.

Live video maken is niet moeilijk
Het maken van live video was voorheen alleen voor enkele partijen met diepe zakken weggelegd, die investeringen van duizenden euro’s per ‘draaidag’ konden maken.  Nu kan iedereen met een smartphone aan de slag. Met Facebook kan je als particulier binnen enkele seconden live. Met Ubideo kan je als bedrijf binnen enkele minuten een livestream op je eigen website of app opstarten. Geavanceerde smartphone camera’s, soms beter dan professionele camera’s, en bijna overal toegang tot een 4G verbinding maken deze ontwikkelingen mede mogelijk. Het positieve is dat de technologische ontwikkelingen het in de komende jaren alleen maar makkelijker zullen maken.

Hoge kwaliteit video is juist slecht voor het maken van connectie met klanten
Zuckerberg zegt dat door het live element mensen juist ‘zichzelf openen en zichzelf durven te zijn’. Het is daarmee authentiek en echt. Je kunt als bedrijf een vergadering, je kantoor, borrels, werkplek, uitdagingen, sfeer en cultuur uitbeelden. Essentieel om bijvoorbeeld millennials aan je te binden. In tegenstelling tot gescripte televisieshows voelt live video echt, met als kers op de taart: de vele mogelijkheden tot interactie met je doelgroep via social media. Dit maakt het mogelijk om echte en langdurige connecties op te bouwen. Volgens Facebook verhoogt live video 10x de engagement, gemeten aan de hand van het aantal comments onder live video, in vergelijking met niet-live video’s.

Millennials leven bij visuele content
Je hoeft alleen naar de populariteit van Snapchat en Instagram te kijken en je kunt al snel de conclusie trekken dat de communicatievorm van millennials nu al foto’s en video zijn. Onderzoek van Animoto heeft uitgewezen dat millennials 3 keer eerder geneigd zijn om video op mobiel te bekijken dan babyboomers. De helft van hen bekijkt content alléén op mobiele devices zoals smartphones en tablets. 70 % zijn eerder geneigd om naar een video van een merk te kijken dan naar een commercial.

Het is belangrijk in acht te nemen waarom millennials zo belangrijk zijn. Dit is omdat zij nu al, en nog meer in de toekomst, de grootste groep aan klanten, werknemers en partners zullen vormen. Iedereen dus!
Het is dus niet voor niets dat Zuckerberg zegt dat we ‘de gouden eeuw van video’ naderen. Alleen al in de maand mei van 2016 genereerden video’s op Facebook 215 miljard views. Een 5300 % groei ten opzichte van een jaar eerder.

So what?
Misschien denk je nu: so what? Live video is duur, past niet bij mijn merk of ik kan mijn klanten heel goed bereiken op andere meer traditionele manieren. Dat is misschien nu nog het geval, maar dat zal het niet over zes maanden of een jaar zijn. Je klanten consumeren al video en verwachten dat steeds meer van alle merken. En niet alleen je klanten, ook de talentenvijver waar je uit vist en je partnernetwerk hebben er baat bij. Industriecijfers laten zien dat live video wel degelijk een bijdrage kan leveren aan het verhogen van de bedrijfsresultaten, mits goed uitgevoerd.

De enige manier om uit te vinden of video iets voor jou is, is door er mee te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld met live video:

 • Trainingen van nieuwe collega’s verzorgen
 • Nieuwsberichten publiceren
 • Nieuwe producten lanceren
 • Conferenties en presentaties van bedrijfsresultaten delen
 • Webinars opzetten
 • Product demo’s verzorgen
 • Een realtime Q&A starten
 • Etc., wees creatief

Hoe Ubideo anders is
De grootste factor is dat Ubideo een white label producent is. Wij leveren de software, maar de de volledige productie kan worden gedraaid zonder dat hierin een daadwerkelijke tussenschakel zit, kan men zelf de werking van de stream bepalen. Ubideo biedt een extra mogelijkheid ten opzichte van de meer traditionele live streaming platformen zoals Facebook en YouTube, namelijk het kunnen live streamen op je eigen website of app. Met Facebook, YouTube en Periscope kan dit niet.

Is je businessmodel gebaseerd op advertentie-inkomsten of vind je het belangrijk dat je klanten op je website belanden om zo naar je product- en/of prijzen pagina te laten kijken? Dan doe je er goed aan om een platform zoals Ubideo voor live streaming te zoeken. Ubideo levert uitgebreide statistieken die je op elk moment kan inzien. Op die manier creëer je jouw eigen database die erg interessant kan zijn voor potentiële sponsoren.

Verder kan een regisseur schakelen tussen meerdere streams als deze zijn gekoppeld aan hetzelfde regieaccount. Wij hebben echt express het ontwerp zo clean mogelijk gehouden, om live streamen laagdrempelig te houden. Zo kan iedereen gemakkelijk live gaan, zonder al te veel technische kennis in huis te hebben.

Vervolgens is de distributie naar al jouw kanalen tegelijkertijd heel belangrijk. En wees hier slim mee. Ga tijdens jouw live stream bijvoorbeeld eens live op je website en Facebook tegelijk en stuur halverwege de Facebook kijkers door naar jouw website, door aan te kondigen dat daar jouw stream verder zal gaan. Je rond nu af op Facebook en stuurt het verkeer direct door naar je eigen site. Zo blijf je in controle over je content. Advertentie inkomsten zijn hierna volledig voor eigen ontvangsten. Al jouw streams worden opgeslagen in de Cloud, zodat je die later nog kunt hergebruiken: maak na de livestream een compilatie van de beste momenten.

Ten slotte hechten we veel waarde aan persoonlijk support. Wij denken graag mee over jouw live stream item. Hoe heb je je netwerk verbinding geregeld? Heb je nagedacht over hoe de stream spannend te houden? Heb je rekening gehouden met drukte van een evenement? Een enthousiast team aan experts zit klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Did you find this post useful? Share with