Altijd kunnen live streamen, zelfs op plekken zonder internet

Jaap van DamBy Jaap van Dam
  • Published on October 5, 2017

Om live te streamen heb je internet nodig. Daar kom je niet onderuit. In Nederland is het internet zeer goed geregeld. Het CBS telt: 97 % van de Nederlanders had in 2013 toegang tot internet (de meest recente cijfers). Nagenoeg alle huishoudens, bedrijven en instanties in steden en dorpen, groot of klein, zijn dus aangesloten op het world wide web. Daarnaast zorgen meer dan 16.000 4G-masten dat je zo goed als overal in het openbaar in Nederland met je smartphone verbonden bent met de rest van de wereld. Met andere woorden, in Nederland is live streamen vanaf praktisch elke locatie goed mogelijk. Met uitzondering van lang uitgestrekte gebieden zoals bossen, stranden en weilanden en dorpen in het oosten van het land.

Maar buiten ons land is de toegang tot internet niet zo goed geregeld. In Spanje is de dekkingsgraad 81 %, en in Italië en Bulgarije respectievelijk 69% en 59 %. Wat nou als je in Drenthe, Italië of midden in de woestijn een uitzending wilt maken? Hoe ga je dat oplossen?

De oplossing? Een verouderde techniek
Het klinkt misschien voor sommigen misschien alweer als een wat verouderde techniek, maar het is voor vele nieuwsplatformen onmisbaar: de schotelantenne. Indien je in gebieden waar er weinig tot geen connectiviteit is wil live streamen dan kun je zelf een verbinding creëren. Denk bijvoorbeeld aan het verslaan van een Dakar Rally of de Vuelta door het Spaanse berggebied. Zelfs al hoeft het materiaal niet direct live uitgezonden te worden, een internetverbinding is wel nodig om het opgenomen materiaal, van bijvoorbeeld een dagrapportage, door te sturen naar Nederland voor montage. Omroepen, waarbij snel live kunnen gaan als er nieuws is van belang is, zullen er vaak voor kiezen om gebruik te maken van schotelverbindingen. Deze zijn gemonteerd op hun speciale news vans om snel, onafhankelijk en autonoom te kunnen werken.

Kortom, om live te streamen is een netwerkverbinding nodig. Ubideo onderscheidt zich door een all-in-one oplossing te bieden om gemakkelijk en snel live te kunnen gaan. Nu zouden we kunnen zeggen dat we alleen instaan voor de software, en verbinding met een netwerk eigen verantwoordelijkheid is. Maar dit vinden we erg flauw. En zelfs een beetje onverstandig. Het doel is om de klant te ontzorgen om hem zo in staat te stellen live te kunnen gaan, relevante en aansprekende content te creëren. Overigens ook in ons eigen belang: herhaaldelijke problemen met connectiviteit beïnvloedt immers de gebruikerservaring met betrekking tot ons product. Als internet niet werkt, dan werkt Ubideo immers ook niet.

Het gebruik van een schotelantenne 
Daarom hebben we onze schotelantenne laatst weer van zolder gehaald. En daar is grondig mee getest. Eenmaal correct uitgericht op een satelliet hoog in de atmosfeer, valt met deze schotel een WiFi bubbel van zo’n 100 meter te creëren. Het opzetten, uitrichten en instellen als geheel is overigens niet zomaar gedaan; het kost even tijd. Weet dus van tevoren rondom welk gebied je jouw live item gaat maken, dan regelen de schotel en satelliet de rest.

Het uitrichten van een schotelantenne is niet per se hogere wiskunde, maar kan wel erg tijdrovend zijn. Het luistert heel nauw. Zowel in horizontale als verticale richting dient de schotel op de millimeter specifiek te worden afgesteld. Bij sommige nieuwere modellen kan dit elektrisch, of zelfs automatisch, maar bij iets oudere modellen zal dit nog gewoon met een moersleutel moeten gebeuren. Vele slagen rondom de ijkpunten en goed luisteren naar de pieptoon van de ontvanger zorgt voor een geoptimaliseerd signaal. Onnauwkeurigheid beïnvloedt de signaalsterkte significant.

Zo kunnen we ook het gebruik van ons product op lastig te verbinden locaties nagenoeg altijd garanderen. Nagenoeg, omdat heel zwaar weer nog wel eens roet in het eten kan gooien. Vele mensen zullen wel bekend zijn met het gedrag dat een schotelverbinding kan vertonen tijdens een flinke onweersbui. Hoewel, het weer moet wel dermate weerzinwekkend zijn wil het een satellietverbinding van haar stuk brengen. Overigens meestal niet het weer om ontspannen live te gaan.

Heb je besloten om op een exotische locatie een evenement te hosten of volg je een nieuwswaardig gebeurtenis evenement en wil je het live stream? Denk dan bijtijds na over de internetverbinding. En gebruik indien noodzakelijk een schotelantenne. Oude technologie waarop je kunt bouwen.

Did you find this post useful? Share with