Educatief en relevant: betrek jouw klanten bij interactieve live webinars!

Jaap van DamBy Jaap van Dam
  • Published on October 26, 2017

Live video leent zich uitstekend voor de journalistieke branche: breaking nieuwswaardigheid wil je toch in het moment beleven. Maar ook buiten deze specifieke branche is live video een waardevolle asset om jouw publiek op een creatieve manier te bereiken. Zo hebben we al eens een live campagne voor frisdrankmerk Fernandes verzorgd, waarbij met scooters en helmetcams maaltijden werden rondgebracht, vlogs bij de NUON Solar Race begeleid, een raceauto uitgerust met GoPro’s en interactieve live reports op festivals, waarbij de kijker de uitzending kon sturen, geproduceerd. Dit past in de trend: ‘Every company is a publishing company.’ Of zoals internet fenomeen Gary Vaynerchuk al jaren geleden voorspelde: “If you’re not putting out stories, you basically don’t exist.” En waarom live video: omdat ‘live video voor iedereen’ de nieuwe vorm van content consumpties is. Met andere woorden, probeer verder te denken dan de standaard conventies rondom live video.

Live biedt ontzettend veel leuke mogelijkheden om met jouw doelgroep in contact te blijven. Hoe zou live video binnen jouw bedrijf kunnen worden toegepast?

Live kan dus informatief en vermakelijk zijn, maar ook zeker educatief. Met deze gedachte vertrokken we een aantal weken geleden naar Rotterdam om de handen ineen te slaan met de mannen en vrouwen van MarketingFuel. Het idee: de mogelijkheden voor het geven van webinars aftasten via Ubideo. Een webinar is een fantastisch middel om direct in contact te staan met jouw doelgroep en de interactie aan te gaan. Als bedrijf bereik je gemakkelijk je klanten op een laagdrempelige en locatie-onafhankelijke manier. Juist door live met je publiek in gesprek te zijn vergroot je de betrokkenheid van je klanten met jouw merk. Start interactieve lezingen, trainingen, colleges of presentaties voor jouw online publiek en verhoog zo je engagement.

Naast de manier waarop Ubideo nu het meest wordt ingezet, vinden we het dus ook erg belangrijk om nieuwe ideeën en formats te onderzoeken. Het gebruik van smartphones voor het maken van live items is erg handig. Lichtgewicht en altijd bij de hand kun je met een smartphone binnen enkele seconden live gaan. En nu de megapixel camera’s op de smart devices steeds beter worden, wordt de inzet van meer dure traditionele camera-apparatuur minder belangrijk.

Maar ondanks dat smartphones het gemak bevorderen, hebben professionele camera’s in sommige situaties toch nog een streepje voor met betrekking tot functionaliteit. Ver inzoomen, kwaliteit van audio, uitgebreide mogelijkheden voor koppeling aan specifieke hardware zijn hier voorbeelden van. Zo wilden we ook voor onze webinar opstelling testen met hardware en op een voordelige manier een studio inrichten. In deze pilot werd Ubideo geïnterviewd door MarketingFuel.

Ik vertrok met twee camera’s, statieven, Lavalier microfoons, en aanvullende conversie hardware richting Rotterdam. Ik wilde een relatief simpele studio inrichten, waarbij een geschakeld signaal via Ubideo gepubliceerd kon worden op alle social kanalen van MarketingFuel.

Ubideo stelt haar klanten in staat om hun live streams direct op hun website te zetten, waar vervolgens uitgebreide statistieken over verkregen worden. Maar wist je dat we ook kunnen helpen meer traffic naar je website te genereren? Hoe, vraag je je af? Op de volgende manier. Stel: je geeft een webinar die je zowel tegelijkertijd op je website als Facebook pagina publiceert. Dit is slim, want een deel van je klanten zal je misschien wel volgen op Facebook, maar niet direct dagelijks op je website komen. Start je webinar op beide platformen, maar informeer je Facebook kijkers op een gegeven moment dat de rest van de webinar verder zal gaan op je website. Op die manier stuur je jouw Facebook publiek direct naar je eigen website, waar je met onze statistieken een persoonlijke database aanlegt, die voor potentiële sponsoren weer heel aantrekkelijk kan zijn. Zo krijg weer controle over jouw eigen content.

De pilot met MarketingFuel was uiteindelijk een groot succes. Zo’n interview is een hele fijne omgeving om relevante onderwerpen uit jouw werkveld te bespreken, waar je klanten vervolgens live op in kunnen schakelen. Zorg dat je opvalt bij je doelgroep en ze zullen sneller bij je terugkomen. Nodig interessante gasten uit voor een gesprek en laat je stem horen binnen jouw markt. Kondig van tevoren aan dat je op een vastgesteld tijdstip een live webinar geeft en verhoog de interactie met je publiek op al je social kanalen. Via jouw persoonlijk embedcode plaats je het geschakelde signaal van Ubideo eenvoudig op je website, of stuur het door naar je Facebook of YouTube pagina.

Sounds like a plan? Neem eens contact met ons op!

Did you find this post useful? Share with