De engagement van jouw live stream verhogen? Gewoon met social media!

Pai KruiverBy Pai Kruiver
  • Published on December 7, 2017

Eindelijk staat er in jouw agenda een live uitzending gepland. Met gezonde spanning kijk je uit naar deze gebeurtenis. Want ja, live blijft live en blijft een spannend dingetje. Maar ga je wel genoeg kijkers trekken? Het zou zonde zijn om een gave live stream te maken zonder dat er iemand naar kijkt! Hoe kan jij er toch voor zorgen dat jouw live stream engagement krijgt en behoudt? Gewoon met social media dus! 

Social media wordt dagelijks gebruikt om continu bereikbaar en online te zijn. Vooral de millenials zijn via deze weg effectief te bereiken. Zij behoren namelijk tot de generatie die is opgegroeid in de online wereld. Social media is onvermoeibaar populair en daarom een uitstekende marketingtool. Door social media slim in te zetten kan je eenvoudig de betrokkenheid van jouw live stream verhogen. Want wie zit er nou niet elke dag achter zijn of haar laptop of smartphone?

Zowel een event als een live stream hebben namelijk drie belangrijke momenten in het proces: de voorbereiding, de gebeurtenis en de nasleep. Op elk van deze fasen kan social media effectief worden ingezet om de engagement van de live video te verhogen. Eerder hebben wij al geschreven over hoe je het best een live stream kan organiseren en waar je dan op moet letten. In dit artikel geven je enkele handvaten om de engagement van je live stream te verhogen.

Voorbereidingsfase
Volgens onderzoek blijkt dat er bijna net zoveel gepost wordt voordat het event plaatsvindt als tijdens een event. Dit is respectievelijk 40% en 42% van de totaal geposte berichten. Veel mensen zijn namelijk nieuwsgierig naar de inhoud van de live stream. Wees slim en geef ze vooraf alvast een voorproefje hiervan om ze te betrekken in het proces. Stel je gaat een muziekfestival live streamen. Deel op social media welke artiesten er aanwezig zullen zijn, hoe de line-up in elkaar steekt of stel een eigen count-down in op je website. Maak gebruik van sfeerfoto’s of teaser video’s om een persoonlijke touch mee te geven. Het gebruik van behind-the-scenes shots werkt ook erg goed. Laat zien hoe jij je live stream aan het opbouwen bent voordat je daadwerkelijke live moment. Je creeert hiermee een dialoog met je bezoekers die zich sneller betrokken zullen voelen bij het evenement.

1.. 2.. 3.. Live!
Tijdens de live stream kan je blijven posten om de engagement hoog te houden, maar ook om kijkers naar je stream te trekken. Uit een onderzoek van Buffer komt naar voren dat de content van organisaties tijdens een event voor 85% bestaat uit afbeeldingen, video’s en quotes. Deze helpen engagement aanzienlijk. Als je bijvoorbeeld een conferentie met sprekers live streamt, kan je grappige of belangrijke quotes op social plaatsen. Verder kan je highlights uit jouw live stream pakken en deze op social gooien. Volgers kunnen deze berichten in hun tijdlijn tegenkomen, wat ertoe kan leiden dat ze jouw stream gaan volgen. Om veel interactie te creëren met de kijker kan je een chatbox integreren in de live stream. Kijkers kunnen op die manier met jouw communiceren of een reactie achterlaten. Maak niet alleen in de voorbereiding, maar ook tijdens het event gebruik van backstage shots. Jouw volgers kunnen op die manier ook zien wat er zich verder achter de schermen afspeelt.

It’s a wrap!
Wanneer jouw live stream is afgelopen betekent dit niet dat het in de online wereld niet voorgezet kan worden. Vraag bijvoorbeeld aan de kijker wat hij van de live stream vond. Plaats bijvoorbeeld een kleine poll op social waarin de kijkervaring getest wordt. De feedback hieruit kan je weer meenemen in je volgende live event, zodat deze nog beter wordt en daarmee nog meer kijkers trekt. Wees daarnaast niet bang om ook negatieve reacties te ontvangen. Reageer daar positief op en neem de feedback mee.

Durf creatief na te denken over je live stream en kijkers zullen je belonen.

Did you find this post useful? Share with