Amateursport: het publiek kan niet altijd aan de zijkant staan aanmoedigen

Jaap van DamBy Jaap van Dam
  • Published on January 4, 2018

Het KNVB registreerde het afgelopen seizoen maar liefst 765.224 voetbalwedstrijden in Nederland. Voetbal is en blijft de populairste sport onder de bevolking in Nederland. Naast de grote Eredivisieclubs doet amateurvoetbal het ook zeer goed. Steeds meer mensen volgen sport op televisie en van achter hun laptop of smart device. Altijd ontwikkelende technologie voor het vastleggen en uitzenden maakt dit steeds makkelijker. Maar voetbal is niet de enige sport waarbij amateurclubs een grote achterban hebben. Live video kan een belangrijke toevoeging zijn om je supporters te bereiken.

Niet alleen bij wedstrijden van profclubs wordt live verslag gedaan, maar amateurclubs kunnen hier ook slim gebruik van maken. Veel amateurclubs hebben toch een rijke aanhang die wedstrijden en toernooien graag willen volgen. En daar zijn helemaal geen complexe studiocamera’s meer voor nodig: je hebt al genoeg aan één of enkele smartphones. Met andere woorden, het is heel erg goedkoop. Op deze manier kunnen jouw leden, publiek en alles daaromheen – opa’s en oma’s die fysiek niet meer langs de zijkant kunnen mee genieten, trainers die tactieken vormen uit de beelden die zij zien, potentiële nieuwsgierige kandidaatleden, noem maar op – toch in het moment jouw evenement volgen.

Laten we je wat handvaten geven. Wat voor een equipment heb je bijvoorbeeld nodig? Het belangrijkste is een smartphone (of meerdere). De megapixel camera op jouw smartphone wordt steeds en steeds beter, en daarmee dus de kwaliteit van jouw video. Zorg idealiter ervoor dat er een (gesloten) wifi netwerk beschikbaar is waar je op in kan loggen; om live te streamen heb je altijd internet nodig. Hoe beter de signaalsterkte, hoe strakker de stream. Mocht er geen wifi netwerk aanwezig zijn kan je altijd je 4G bundel aanspreken. Het gebruik van 4G is vaak zelfs stabieler dan wifi.

Over stabiel gesproken: zet je smartphone neer op een statief. Dit zorgt voor een stabiel en rustig beeld. Stel je voor dat iemand een half uur vanuit de hand een wedstrijd filmt; hier krijg je een erg schokkerig en onrustige stream van die niet prettig is om naar te kijken. Online is een enorm aanbod te vinden aan goedkope lichtgewicht aluminium statieven (‘tripods’) die in een handzame hoes mee te nemen zijn. Vergeet daarbij niet een smartphone grip erbij te nemen.

Afhankelijk van de (beoogde) lengte van je live uitzending raden we aan om een powerbank aan te schaffen. Omdat er bij streamen constant data geupload wordt via internet, vergt dit veel energie van je smartphone. Met andere woorden, de batterij zal snel aan kracht verliezen. Een powerbank zorgt ervoor dat je ten alle tijde een goede batterij voorraad bij je hebt, zonder dat er een stopcontact in de buurt hoeft te zijn. Mocht er wel een stopcontact aanwezig zijn is het vaak slimmer om daar je stroom vandaan te halen.

Dit is eigenlijk de basis setup voor het streamen zelf: smartphone, internetverbinding, stroom toevoer. Nu wil je nog dat je live item bij je volgers terecht komt. Via het Ubideo platform kan je jouw live uitzending publiceren op je gewenste kanaal. Dit kan je eigen website, app, Facebook of YouTube pagina zijn. Het regisseren van jouw uitzending doe je via je computer of laptop: ga naar onze website en log in op jouw kanaal. Wij zitten altijd klaar voor support om jouw te helpen starten je eigen sportwedstrijden uit te zenden. Wees creatief met live video en beloon je supporters.

Did you find this post useful? Share with