De vijf must-have tools voor mobile journalism

Pai KruiverBy Pai Kruiver
  • Published on March 14, 2018

Flexibiliteit, snelheid, behendigheid en betrouwbaarheid. Dat vinden we terug in mobile journalism. Live mobile journalism zorgt namelijk voor ‘real-time’ verslagen en ‘up-to-date’ informatie. Waar media- en nieuwspartijen vroeger bij live momenten vastliepen tegen de hoeveelheid zware apparatuur, zijn ze tegenwoordig met één smartphone en een druk op de knop al live.

Geen sprake meer van zware camera’s, grote satellieten en busjes die journalisten belemmeren om snel op locatie live te gaan. Ontwikkelingen op het gebied van smartphone accessoires en technologie zorgen ervoor dat het proces van live gaan nu gemakkelijker en goedkoper verloopt. Tegenwoordig kan een journalist alleen al met het gebruik van een smartphone en basisgereedschappen een verhaal op een snelle en veelzijdige manier vertellen, op welke locatie dan ook. Maar welke basismiddelen, naast het bezitten van een smartphone, heb je als mobile journalist nodig?

Mobile Gear

Stabiliteit is één van de belangrijke elementen waar op gelet moet worden bij mobile journalism. Schokkerig beeld is een no-go voor een kijker. Om een stabiel shot te creëren kan een statief de oplossing zijn. Deze komen voor in verschillende soorten en groottes. Wanneer er vanaf een bepaalde plek gefilmd wordt is de driepoot-statief, of tripod, een geschikte keuze om bewegend beeld te voorkomen. Film je toch liever uit de hand? Dan is een stabilizer een betere keuze voor jou. Vergeet daarbij niet om een mount, oftewel een opzetstuk, aan te schaffen om de smartphone op het statief vast te kunnen klemmen.

mount en statief
Smartphone op een statief geklemd met behulp van een mount

Beeld is belangrijk, maar audio doet er zeker niet aan onder. Kijkers kunnen een bewegend of een out-of-focus beeld nog door de vingers zien, maar kunnen zich nog meer irriteren wanneer iets niet of slecht te verstaan is. Vertrouw bij mobile journalism niet blind op de ingebouwde smartphone microfoon, maar kijk eens naar een externe microfoon. Zorg wel dat hij in te pluggen is in je smartphone.


Een externe mic van Saramonic: de i-Mic

Denk niet te makkelijk over het licht. Om een goed beeld te krijgen is het vangen van zoveel mogelijk licht belangrijk. Als je buiten filmt en het is zonnig, mag je in handjes knijpen. Maar probeer niet altijd afhankelijk te zijn van natuurlijk licht. Het is verstandig om eigen licht in je voorbereiding mee te nemen. Het kan zomaar zijn dat je in donkerdere omgevingen terecht komt. Het aansluiten van een kleine LED-lamp kan al zorgen voor een duidelijker beeld.


Pocket Spotlight van Photojojo

But also…

Connectiviteit! Wij raden aan om altijd op zoek te gaan naar een stabiel WiFi netwerk. WiFi doet het over het algemeen goed bij live, is lang niet altijd op elke locatie aanwezig. Zorg er daarom voor dat je genoeg data hebt in je bundel om uit te kunnen zenden (check of update je 4G abonnement bij je provider).

Om ten slotte maar even een open deur in te trappen: je hebt ook een live applicatie nodig om je content met de buitenwereld te delen. Een platform als Ubideo maakt het mogelijk om jouw content op verschillende platformen tegelijkertijd te tonen. Live op de website én de social kanalen, zo verspreidt het verhaal zich het snelst!

Did you find this post useful? Share with