7 tips om jouw live uitzending te optimaliseren

Pai KruiverBy Pai Kruiver
  • Published on April 26, 2018

Live uitzendingen creëren is niet het makkelijkste wat er is. Wanneer je eenmaal draait, ben je ook echt live. Dat betekent geen pauzes, geen ‘do-overs’ en geen ”CUT!” tussendoor. Voel je de druk al?

Live video kan je nooit helemaal scripten. Onverwachte gebeurtenissen komen nu eenmaal voor. Maar geen stress! Gelukkig zijn er ook een paar beproefde elementen waar rekening mee gehouden kan worden. Met deze 7 tips wordt jouw live uitzending gegarandeerd een succes.

1. Je kan wel de beste uitrusting in huis hebben, maar zorg ook voor een back-up.
Je microfoon zou het zo maar niet kunnen doen of er zit opeens een kras op je lens. Zorg ervoor dat je van alles een back-up hebt. Vergeet daarnaast niet alle accu’s op te laden en zorg ervoor dat je de snoeren en draden categoriseert. Wees goed voorbereid en test of alles het doet voordat de live uitzending begint. En misschien wel het allerbelangrijkste: je internet. Als je hier niet zorgvuldig over na hebt gedacht, is het een beetje je eigen schuld…

2. Een goede set-up en de juiste uitrusting vergt meer tijd dan dat je zou denken.
Begin vroeg met het opzetten van de setting. Het zal je verbazen hoe het licht soms kan vallen of dat alles net niet in beeld past. Het is schuiven, meten en uitproberen. Zeker op een externe locatie die je niet goed kent, of op een buiten locatie, zijn er altijd wel factoren die je niet direct mee hebt genomen in je draaiboek. Geef jezelf de rust door tijdig te beginnen met opbouwen. Liever tijd over, dan tegen de klok werken.

3. Bereid voor, oefen en geef jezelf feedback.
Maak gebruik van checklist zodat je een goed overzicht krijgt. Voordat een live uitzending begint ben je namelijk te druk bezig met alles en dan kan je de draad nog wel eens kwijtraken. Ga daarnaast eens een keer door het programma heen. Oefen de uitzending. Wanneer het je een keer geoefend hebt, zit het voor een deel ook in je hoofd en dat neemt de zenuwen weg. Reflecteer op de repetitie en jezelf. Wanneer je verbeterpunten ziet kan je die nog optimaliseren, als je live bent heb je deze mogelijkheid niet meer.

4. Voeg extra context toe aan de live stream.
Maak gebruik van overlays om meer context te geven aan de live uitzending. Laat de kijker bijvoorbeeld weten wie er voor de camera staat of gebruik een score- en tijdbord wanneer het een sportuitzending betreft. Het is vaak ook mogelijk om van tevoren highlights uit een eerdere opgenomen video te laten zien. Blijf daarnaast een dynamische uitzending creëren door te spelen met het frame van je camera’s.

5. Promoot jouw live uitzending. 
Net zoals normale video kun je ook jouw live uitzending promoten. Hoop er niet op dat iemand jouw live uitzending tegenkomt, maar probeer van tevoren kijkers te winnen. Adverteer twee weken van tevoren, dan nog een week eerder, en dag van te voren en de dag zelf. Bericht dit ook op de website en social media.

6. Problemen tijdens de uitzending? Tackel ze één voor één.
Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen is testen de oplossing. Toch kunnen er alsnog problemen ontstaan.Geen paniek, schakel je back-up in! Raak niet in de stress en geef het publiek uitleg wanneer iets aan de hand is; fouten maken is menselijk en ook de kijkers zullen dit begrijpen. In de tussentijd los je het probleem op en daarna loopt de live uitzending weer als gepland.

7. Ga niet voor ‘perfect’
Iedereen wenst een perfecte uitzending, maar we blijven herhalen: live is live. Omarm het feit dat er iets fout kan gaan en wanneer dit gebeurt, los het op. De kijkers hoeven geen perfecte live uitzending te volgen. Zij kijken immers ook voor entertainment. Dus houd in het hoofd: niet alles hoeft tot in de puntjes, maar geniet zelf ook van het proces en de live uitzending!

Did you find this post useful? Share with