De 5 gevaren bij live streaming & hoe deze op te lossen zijn

Jaap van DamBy Jaap van Dam
  • Published on June 28, 2018

We zeggen vaak: live is live en daarom spannend. Waarom live spannend is? Er gaan nou eenmaal dingen fouten. Ook al ben je een professional voor de camera, soms kan bijvoorbeeld de technologie tegen zitten. Het maakt niet uit hoeveel ervaring jij of jouw bedrijf heeft met live streaming, het kan altijd mis gaan. We delen de 5 gevaren die het vaakst voorkomen en hoe die zijn op te lossen.

1. Het gebruik van het verkeerde materiaal
Een live stream kan al worden gestart met een smartphone. Maar eigenlijk is een smartphone alleen niet genoeg voor een kwalitatieve live video. Naast de smartphone zijn de juiste software en goede connectiviteit onmisbare componenten bij live streaming. Elk aspect van live video is belangrijk, daarom hebben wij een lijst gemaakt van de ‘must-haves’ tools voor het live streamen met de smartphone.

2. Alles tegelijk doen
Bij live streaming komt veel kijken en vaak wil je alles tegelijk doen. Stap voor stap activiteiten uitvoeren zorgt voor rust bij het opzetten en uitvoeren van de live stream. Zorg er daarnaast voor dat je niet alle extra’s in de eerste live stream opneemt. Zend bijvoorbeeld in de eerste uitzending uit op verschillende kanalen en neem in uitzending drie een chat bij de uitzending. Teveel extra’s willen toevoegen in de eerste live stream zal stress met zich meebrengen.

3. Live gaan als je nog niet klaar bent
Voorkom dit door een checklist te maken. Een live uitzending brengt al spanning met zich mee en daardoor wil je al snel tegen de kijkers praten. Met een checklist zorg je dat echt alles gecontroleerd wordt en gevaren worden weggenomen. Staat er bij elke check een vinkje? Go Live!

4. De software updaten voordat je live gaat
Is er een nieuwe, verbeterde versie van de software? Update deze dan niet. Je zou denken dat dit averechts werkt, want straks loop je beter beeldkwaliteit of een nieuwe functie mis. Maar onderschat niet dat een software update lang kan duren. Dit zou de tijdschema van de live stream wel eens in de war kunnen schoppen. Toch wel liever de update? Plan deze dan een dag van tevoren in.

5. Overbezorgd zijn
Natuurlijk wilt iedereen een foutloze live stream, maar accepteer het feit dat er nou eenmaal dingen fout kunnen gaan. Vooral bij de eerste uitzendingen kunnen fouten gepermitteerd worden. Als alles tot in de punten is verzorgd én als de cheklist is afgevinkt, start de live stream en geniet!

Did you find this post useful? Share with