De Podcast is in opmars

Pai KruiverBy Pai Kruiver
  • Published on July 12, 2018

Podcast is op dit moment booming. Steeds meer mensen verruilen afspeellijsten voor podcasts en wereldwijd luisteren steeds meer mensen naar online talk shows. Hoewel de podcast al heel lang bestaat, vindt er nu een transitie plaats in de populariteit. Door de opmars biedt content marketing specialist Adfactor adverteerders nu ook de mogelijkheid om podcast in te zetten voor advertising doeleinden.

Podcast: gebruiksvriendelijk medium
“De podcast wordt in rap tempo omarmd door uitgevers én consument en ontwikkelt zich hiermee tot een interessante toevoeging aan de mediamix” meldt Phileas Fox, directeur van Adfactor. Podcasts zijn uitermate geschikt voor elk moment van de dag; je kan het beluisteren waar en wanneer jij dat wil. Tijdens een autorit, op de fiets of het sporten.

Groei in populariteit
Er is een snelle groei waar te nemen in de populariteit van podcasts. Uit een onderzoek blijkt dat het podcastgebruik in Amerika de afgelopen 2 jaar met 50% is gegroeid. Naar verwachting zal er in 2021 meer dan 100 miljoen podcast luisteraars zijn alleen al in de Verenigde Staten. Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl, ziet ook een snelle groei in Nederland. Hij meldt in het persbericht dat Nu.nl gestart is met de eerste dagelijkse nieuwspodcast en dat het ze de mogelijkheid geeft om hun nieuws op een andere manier te brengen. En zo ook de mensen op de fiets en in de auto te bereiken.

Waar komt de groei vandaan?
De verschuiving van desktop naar mobiel heeft vooral bijgedragen aan de opmars van de podcast. Mensen worden steeds meer afhankelijk van mobiele apparaten. Het is gemakkelijker dan ooit om een podcast te openen, downloaden en te beluisteren. Daarbij helpen de zoekmachines een handje; zij veranderen hun algoritme om mobiel prioriteit te geven. Een andere reden voor de groei in populariteit is dat we in een hele drukke maatschappij leven. Tijd is kostbaar en een podcast is weer tijdbesparend.

Verandering in de markt
Als gevolg van de toenemende populariteit groeit het aanbod hard. Steeds meer marketeers en adverteerders maken gebruik van podcast. Uit onderzoek is gebleken dat adverteerders in Amerika 86% meer uitgaven aan podcastadvertenties dan het jaar voorheen. Podcasts zijn namelijk eenvoudiger dan blogs. Bedrijven kunnen poddcasts gebruiken om hoogwaardige en relevante inhoud te plaatsten zonder de inspanning en vaardigheid die schrijven vereist. Podcasts helpen bij merkherkenning, autoriteit en vertrouwen bij de consumenten op te bouwen.

Podcast toevoegen aan de marketingstrategie
Podcasting verschijnt steeds meer in de bedrijfswereld en wordt gezien als een goed marketingmiddel. Niet alleen vanwege de populariteit bij consumenten, maar ook omdat het zo eenvoudig is om een podcast op te zetten en uit te zenden. Kortom, er is geen betere tijd dan nu om podcast in te zetten en er op in te spelen terwijl het blijft groeien.

Did you find this post useful? Share with